Cadeau kind 5 jaar

De zoektocht naar een cadeau voor een kind van 5 jaar kan een behoorlijke uitdaging zijn. De gelegenheid en voor wie het cadeau bedoeld is, spelen daarbij zeker een rol. Iemand die zoekt naar een cadeau voor de 5e verjaardag van z’n kind, zoekt vaak net even iets anders dan iemand die een kleinigheidje zoekt voor een kind van de buren dat jarig is. In deze lijst met cadeautips vind je daarom grote cadeaus voor kinderen van 5 jaar, maar ook leuke cadeautjes. Lees snel verder en laat je inspireren!

Cadeautips 5-jarige

Als je een cadeau zoekt voor een kind van 5, is het goed om te weten wat kinderen van 5 leuk vinden en wat ze kunnen. Kinderen van die leeftijd gaan al naar school en maken een razendsnelle ontwikkeling door. Ze leren samen spelen met klasgenootjes en ook letters en cijfers komen in het dagelijkse leven met regelmaat voorbij.

Maar wat geef je een kind van 5 cadeau en wat is leuk (en leerzaam) speelgoed? Dat hangt natuurlijk af van de gelegenheid en de relatie die je met het kind hebt. Een schoencadeautje voor het kind van een vage kennis is iets anders dan een cadeau voor de 5e verjaardag van je eigen kind. In dit artikel zoomen we in op leuke kleinigheidjes en op grote cadeaus voor een kind van 5 jaar.

Wat is een leuk cadeau voor een 5-jarige?

Een 5-jarige zit in groep 1 of 2 en kan al goede zinnen maken. Lezen kunnen kids van deze leeftijd doorgaans nog niet, maar boekjes vinden de meesten rond deze tijd wel reuze interessant. De fijne motoriek is al enorm ver ontwikkeld. Knutselen en tekenen lukken steeds beter en ook een bal vangen en stuiteren behoort tot het repertoire.

Wat leuk speelgoed is voor een kind van 5 hangt ook een beetje van het type kind af. Op die leeftijd hebben kids vaak al een eigen willetje en eigen interesses ontwikkeld. Het verschil tussen jongens en meisjes wordt ook qua voorkeur voor speelgoed vaak wat meer zichtbaar. Bekijk daarom ook eens onze cadeautips voor jongens van 5 of onze cadeautips voor meisjes van 5.

Populair speelgoed voor een kind van 5

Eens in de zoveel tijd komt er een nieuwe rage voorbij. Kinderen zien dit op school en willen zoiets dan zelf ook hebben. Populair speelgoed voor kinderen van 5 zijn dingen die op dat moment in zijn. Met populair speelgoed zit je eigenlijk altijd goed. Het risico is dan alleen, als het niet voor je eigen kind is, dat de ontvanger dit al heeft.

Het is leuk als je cadeau een beetje op de interesses van het kind aansluit. Hoe beter je het kind kent, hoe makkelijker het wordt om een geschikt cadeau te vinden. Gelukkig zijn er ook cadeautjes die over het algemeen altijd goed aankomen bij een 5-jarige. Deze pareltjes vind je zeker terug in onze lijst met cadeautips voor een kind van 5.

Klein maar fijn

Als je een cadeautje zoekt voor een kind van 5 en niet meer dan 5 euro uit wil geven, heb je nog verrassend veel keus. Zo kies je bijvoorbeeld voor de populaire Pokemon kaarten, stickers of een klei-setje. Ook een pakje viltstiften of kralen shop je voor deze prijs. Leuk als schoencadeau of kleinigheidje tussendoor. Een klein cadeau is bovendien leuk om mee te geven als je kind is uitgenodigd op een kinderfeestje van iemand van 5 jaar.

Als je een cadeau zoekt voor een kind van 5 en je budget is 10 euro, krijgt je cadeau al net een beetje meer body. Zo shop je voor een tientje al een LEGO-setje of iets creatiefs, zoals bijvoorbeeld een set om armbandjes te maken. Ook speelgoedautootjes of een leuk actiefiguur zijn leuke cadeaus van 10 euro.

Om het overzichtelijk te houden, delen we de rest van de lijst met cadeau-ideeën op per categorie en niet per prijs. In iedere categorie die we benoemen, zijn zowel kleine alsook grote cadeaus voor kinderen van 5 te vinden.

Bouw- en constructiespeelgoed 5 jaar

Kinderen van 5 kunnen steeds beter zonder aansturing alleen spelen. Ook bouwen gaat ze steeds beter af. Niet gek dus dat bouw- en constructiespeelgoed voor een kind van 5 erg leuk speelgoed is. Het mooie is ook dat je er, als je het cadeau geeft, alle kanten mee op kunt.

Je kunt een set van LEGO geven als cadeautje, maar ook flink uitpakken met een (uitbreiding voor een) knikkerbaan, autobaan of een bouwtafel. Aan het juiste bouwspeelgoed beleven kids van 5 veel speelplezier.

Constructiespeelgoed voor kinderen van 5 mag steeds moeilijker worden. Zo is het ook meteen een uitdagend cadeau. Je hebt ook magnetisch bouw- en constructiespeelgoed waarmee kleine bouwers steeds weer opnieuw allerlei opstellingen kunnen maken. Urenlang speelplezier gegarandeerd!

Buitenspeelgoed kind 5 jaar

Wat is er nou fijner dan heerlijk buitenspelen? Frisse lucht doet kinderen goed en ook voor ouders is het fijn als de kroost zich buiten een tijd weet te vermaken. Met het juiste buitenspeelgoed geef je een kind van 5 een cadeau waar-ie lang plezier van beleeft. Hoe bont je het maakt, bepaal je met speelgoed voor buiten helemaal zelf. Een mooie bal, leuk waterspel of een kegelset is ideaal als je op zoek bent naar een klein kindercadeau voor een 5-jarige.

Ben je juist op zoek naar een groot cadeau, bijvoorbeeld voor de 5e verjaardag van je eigen kind? Ook dan kun je met buitenspeelgoed alle kanten op. Leuk is buitenspeelgoed om op te rijden of fietsen. Wat dacht je van een skelter of een stuntstep voor een kind van 5? Ook met een quad of een elektrische scooter of auto maak je een kind van 5 zeker blij. Van dit soort buitenspeelgoed heeft je kind jarenlang plezier. Dat is maar goed ook, omdat dit toch wel hele grote cadeaus zijn.

Ook leuk voor nu en later zijn speeltoestellen of springkussens om heerlijk op te ravotten in de frisse lucht. Als kids kunnen glijden, springen of klauteren zijn ze helemaal in hun eigen wereld. Speeltoestellen, zwembaden en trampolines hebben een soort van magische aantrekkingskracht en blijven leuk. Wedden dat de hele buurt graag komt spelen?

Rollenspellen

Kinderen van 5 kruipen graag in de huid van een ander. Door alledaagse situaties na te spelen, leren ze de wereld beter begrijpen. Het liefst doen kids volwassenen na bij alledaagse dingen. Een werkbank, een winkeltje of een mooie (houten) keuken zijn dan ook erg leuk als cadeau-idee voor een kind van 5. Ben je eerder op zoek naar een kleinigheidje? Ook accessoires, zoals boodschappen, gereedschap of servies zijn leuk speelgoed voor een 5-jarige.

Iets anders waar kinderen, naast ‘theater’ hun creatieve ei in kwijt kunnen, is muziek. Een muziekinstrument is dan een ook een leuk cadeau voor iemand van 5 jaar en stimuleert bovendien de muzikale ontwikkeling.

Spellen voor een kind van 5

Spelen is erg belangrijk voor de sociale en cognitieve ontwikkeling van kinderen van 5. Als je let op de leeftijdsclassificatie dan koop je met een leuk (bord-)spel dus ook meteen educatief speelgoed. Er zijn leuke spellen te krijgen waarmee kinderen van 5 spelenderwijs letters of cijfers leren herkennen.

Kaartspellen als kwartet en Memory zijn op deze leeftijd erg vermakelijk, maar ook aan bordspellen voor een kind van 5 is geen gebrek. De bordspellen zijn vaak wel iets duurder in aanschaf.
Van veel bekende bordspellen is een junior-editie te krijgen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Stratego, Risk of zelfs Monopoly? Je zou het misschien niet zeggen, maar deze bordspellen kan een kind vanaf 5 jaar prima meedoen. Ook het spannende Toren van Pisa is een geschikt cadeau voor kinderen van 5.

Ook puzzels worden vanaf 5 jaar steeds moeilijker en zorgen zo voor urenlang speelplezier. Puzzels bevorderen de concentratie en het geduld.

Knutselspullen kind 5 jaar

Vraag je je af wat een kind al kan knutselen met 5 jaar? Dat is al heel wat. Creatief zijn met kralen, klei en verf zijn daarbij slechts enkele klassiekers. Wist je dat een kind van 5 al heel gericht alleen kan knippen? Leuke knutselsets waarbij knippen centraal staat, zijn dus een prima cadeau-idee voor een 5-jarige. Ook prikken en mozaïeken gaat de kleintjes op deze leeftijd steeds beter af.

Vanaf 5 jaar kunnen kinderen na het knutselen ook leren om zelf om te ruimen. Erg leuk is dan ook een knutselkoffer waar de kleine creatieveling na het knutselen fijn alles zelf weer in kan opbergen.

Educatief speelgoed kind 5 jaar

Hoe ouder een kind wordt, hoe meer kanten je op kunt met leerzaam speelgoed. Onder educatief speelgoed voor een kind van 5 gaat dan ook een heel scala aan mogelijkheden schuil. Zo zijn op deze leeftijd ineens leerklokken en wereldbollen- of kaarten interessant. De wereld van een 5-jarige wordt steeds groter en besef van tijd en plaats dringt ook steeds meer door. Educatief speelgoed helpt bij deze ontwikkeling.

Voor kleine wetenschappers zijn er ook al heuse microscopen of experimenteersets te krijgen. Goed voor de fantasie en zeker leerzaam. Kinderen van 5 kunnen nog niet lezen of rekenen maar de voorbereiding op lezen en schrijven gebeurt in al in groep 1 en 2. Speelgoed met letters en cijfers is dan zeker ook fijn educatief speelgoed voor een 5-jarige.

Ook met een mooi voorleesboek als cadeautje voor een kind van 5 jaar zit je altijd goed. Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling en het is prettig als er regelmatig andere boekjes aan bod komen.

Gadgets voor 5-jarige

Een andere leuke cadeautip voor een kind van 5 is een telefoon, laptop of tablet. Kies wel een gadget die geschikt is voor vanaf 5 jaar en zo mogelijk ouder. Sommige laptops bijvoorbeeld kun je vanaf deze leeftijd steeds verder uitbreiden, zodat er ook over een aantal jaar nog plezier aan beleefd wordt.

Op de meeste tablets en laptops voor kinderen staan leerzame spelletjes. En vandaag de dag moeten kids toch met de moderne techniek leren omgaan. Ook al lijkt het op het eerste gezicht niet per se zo, een technische gadget is behoorlijk verantwoord speelgoed voor een kind van 5.

Wel een cadeau, geen speelgoed?

Als je liever geen speelgoed cadeau geeft, zijn er ook mogelijkheden genoeg te bedenken. Praktische cadeaus zijn bijvoorbeeld een fietshelm of een rugzak voor een kind van 5. Ook is een kind op 5-jarige leeftijd vaak toe aan een nieuwe fiets (voor kledingmaat 110-116 wordt als algemene richtlijn een fietsmaat van 18 inch aangeraden).

Als kinderen kunnen huppelen en hinkelen, is het een mooi moment om bij een sport te gaan. Een origineel cadeau voor een kind van 5 is ook de contributie voor een sport. Doe dit alleen als je weet wat het kind leuk vindt. En, als je zelf de ouder niet bent, ook alleen als je weet dat ouders het ermee eens zijn (en de kleine kunnen halen en brengen)!

Of geef een uitje aan een kind van 5 jaar. Een dagje speelparadijs of dierentuin is altijd leuk en je kunt aanbieden om zelf aan het uitje deel te nemen en het kind mee te nemen. Wedden dat ouders je dubbel dankbaar zijn?

Cadeau kind 5 jaar: altijd even checken

Als je een cadeau zoekt voor een kind van 5 jaar is het (niet alleen als je sportlessen cadeau wil doen) over het algemeen een goed idee om eerst te checken met de ouders. Op de 5e verjaardag hebben de meeste kids al best veel speelgoed. Ook heeft een kind op die leeftijd vaak al een behoorlijk goed idee van wat-ie wil en misschien al een verlanglijstje.

Als je op de bonnefooi iets koopt uit de lijst met cadeautips voor kinderen van 5, bewaar dan altijd even een bonnetje. Mocht de 5-jarige niet zo enthousiast zijn over het cadeau of het al hebben, kun je altijd ruilen.

Over

Leukekindcadeaus zet de leukste kind cadeaus voor je op een rij. Ook testen en reviewen wij de beste cadeautips!

 

Meer informatie:

Een leuk cadeautje kopen voor

Leuke kind cadeaus
Logo
Enable registration in settings - general